Испечати

Куглоф со лимон

Куглоф со лимон

Состојки

  • 225гр. маргарин
  • 350гр. кристлен шеќер
  • 4 јајца
  • 2-3 лимони
  • 1 пакетче ванилин шеќер или една лажичка ванила арома
  • Суви состојки
  • 350гр. брашно
  • 3 лажици нишесте
  • 1 пакетче пециво
  • 3/4 кафена лажичка сол
  • Водени состојки
  • 1/2 шоља млеко (на собна темепратура)
  • 1/4 шоља јогурт или кисело млеко
  • 1/4 шоља сок од лимон
  • За прелив
  • 200гр. шеќер во прав
  • 2-3 лажици лимонов сок
  • 1/2 лажичка нарендана кора од лимон

Подготовка

Еве еден рецепт и од мене за навистина брз и едноставен куглоф.

1. Калапот за куглоф намастете го (доколку е леплив) и рерната загрејте ја на 180 степени.

2. Во сад за матење насечкајте го маргаринот на коцкички и матете додека не стане пенест, па додадете го шеќерот и јајцата едно по едно. На крај изрендајте ја кората од лимоните и додадете ја и таа во сместата (оставете малку и за преливот)

3. Во два различни сада комбинирајте ги сувите и течните состојки и со постојано миксирање додавајте напоредно малку по малку и од едните и од другите.

4. Печете на 180 степени околу 50 минути, односно додека чепкалката не излезе сува.

5. Извадете го колачот од рерната и оставете малку да се олади во калапот, околу 15тина минути и за тоа време направете го преливот со тоа што ќе ги измешате сите состојки заедно, да добиете густ течен прелив, па одстранете од калапот и налијте додека колачот е топол. Оставете да се олади до собна темепратура и послужете.

Добар апетит.

* шољата е од 250мл..... американците се' мерат со шољи, па водејки се од интернет страниците изведов некои од мерките во нашиот метрички систем.
* за мое чудо колачот е свеж и по неколку дена оставен на суво и ладно место