Чоколадна торта со малини
Состојки
- Пандишпан
- 12 белки
- 12 лажици шеќер
- 3 жолчки
- 3 пудинзи од ванила
- 150 г рендано чоколадо
- по 1 пакетче прашок за пециво и ванилин шеќер
- Фил
- 850 мл слатка павлака
- 200 г путер или маргарин
- 400 г чоколадо за готвење
- 100 г бело чоколадо
- 300 г ноисет чоколадо
- 300 г замрзнати малини
Подготовка
Ми тргна периодов со тортите, особено со чоколадните. Оваа е превкусна и излегуваат доста парчиња.
Се матат белките со шеќерот, па се додаваат жолчките.
На страна се мешаат прашаците за пудинг, чоколадото, пецивото и ванилата и се додаваат кон изматените белки. Оваа мешавина се печи во обложен плех 20тина минути на 180 степени. Се лади и се дели на 3 ленти.
Смесата за фил се растопува на умерена температура без да вари, убаво се изедначува и се лади во фрижидер убаво да се стегни.
Се реди тесто, 1/3 фил, половина малини, пак тесто, фил и остатокот од малините, се става и третиот пандишпан и се обложува цела торта со филот.