Испечати

Плескавици од просо, спанаќ и праз

Плескавици од просо, спанаќ и праз

Состојки

  • 100 гр просо
  • 50 гр замрзнат спанаќ
  • 1 морковче
  • 1 парче праз
  • 1 мало јајце
  • зачини - мешан сув зачин, пимент, мајчина душица, оригано, куркума и малку копар

Подготовка

Ставете го просото да се свари и потоа исцедете го.

Спанаќот кај мене беше замрзнат и го запржив со малку масло во тава за да испари течноста, но чинам дека свеж ќе е уште подобар. Доколку користите свеж, ставете не повеќе од пропишаната грамажа за замрзнат.

Морковчето изрендајте го, а празот ситно исечкајте го.

Се заедно со јајцето и зачините измесете убаво.

Како кај мене овие плескавици беа прилог на класични плескавици од мелено месо кои ги пржев, ја користев истата мрснотија да ги подготвам и нив, но и овде би ви препорачала да ги наредите во тава и да ги испечите во рерна, бидејќи со првото превртување кога се пржат, знаат да се распаднат, па ќе ви треба поголема шпатула и внимание за првото превртување додека не запржат, а со печењето нема утка.