Испечати

Шведски ќофтиња - ќофтиња со месо и компир

Шведски ќофтиња - ќофтиња со месо и компир

Состојки

  • Состојки
  • 500 гр мелено месо
  • 2 компири, сварени и оладени
  • 1 јајце
  • 200 мл млеко
  • 3 лажици лебни трошки-презла
  • 1/2 главица кромид или 2 млади кромидчиња
  • Од зачини сол,црн и црвен пипер
  • Сос
  • 250 мл павлака за готвење
  • 3 лажици соја сос

Подготовка

Шведски ќофтиња или ќофтиња што се служат во рестораните на Икеа. Името и не е толку важно, важно е дека се вкусни и вреди да се пробаат.
Прво ги вариме компирите во солена вода. Се лупат, се ладат и се рендаат. Кромидот ситно се сецка и се запржува. Оладен се додава кон компирите.
Млекото и презлата се мешаат заедно и се додават и тие кон смесата. Се додава и месото, јајцето и зачините. Се заедно се меша.
Се прават ќофтиња со дијаметар од 5 сантиметри и се оставаат да одстојат во фрижидер половина час. Се пржат на тивко.

За сосот, павлаката за готвење со соја сосот се ставаат на тивок оган и постојано се меша. Кога ќе зоврие се трга на страна.
Пред служење се полеваат ќофтињата со сосот. Како додаток со ќофтињата најдобри се варени млади компири.
На здравје.