Испечати

Сочна торта со афион и ореви (посно)

Сочна торта со афион и ореви (посно)

Состојки

  • За пандишпан
  • 2 и 1/2 чаши брашно
  • 1 и 1/2 чаша шеќер
  • 1/2 чаша масло
  • 100 гр мелени ореви
  • 3 супени лажици кокос
  • 1 пециво
  • 2 и 1/2 чаши кисела вода
  • За фил
  • 300 мл вода
  • 1 и 1/5 чаша шеќер
  • 1 чаша мелен афион
  • 3 супени лажици гриз
  • 50 гр сецкани ореви
  • За потопување на пандишпанот
  • 100 мл вода
  • 50 гр шеќер
  • 2 супени лажици сок од лимон

Подготовка

Едноставна, сочна и многу вкусна.

Подготовка на пандишпанот.
Промешајте ги наведените суви состојки во длабок сад. Додајте ги киселата вода и маслото и убаво изматете со миксер. Смесата ставете ја во тава обложена со хартија и печите на 200 степени околу 15 минути.
- Кога пандишпанот ќе се олади, пресечете го на половина

Фил
Ставете ги водата и шеќерот да зовријат. Додадете го гризот и постојано мешајте со лажица додека да се згусни. Додадете ги и афионот и оревите сецкани и промешајте.

Првата половина од пандишпанот потопете ја со шербетот. Ставете го филот врз пандишпанот. Одозгора ставете го другиот дел од пандишпанот и исто потопете го со шербетот. Одозгора декорирајте по желба.

На здравје!