Испечати

Бомбици со презла

Бомбици со презла

Состојки

  • 400 гр шеќер
  • 200 мл вода
  • 1 лажица какао
  • 2 пакетчиња лимонов шекер
  • Кора од 1 лимон
  • 5-6 лажици сок од лимон
  • 100 гр маргарин
  • 100 гр чоколадо за готвење
  • 150 гр презла

Подготовка

Подготовка:

Водата, шеќерот, какаото и маргаринот се ставаат да зовријат. Се додава искршено чоколадото и се меша додека се стопи, па кората, сокот и лимоновиот екстракт. На крај се додава презлата и убаво се меша. Смесата се остава да подизлади, бидејќи топла е мека за да се обликуваат бомбиците, па се прават со раце бомбици кои се валкаат во шеќер кристал или кокос. Откако ќе отстојат неколку часа бомбиците додатно се стврднуваат. Како посни, можат да стојат повеќе време.