Мраморен колач
Состојки
- 3 јајца
- 120гр шекер
- 1 ванила
- 150мл масло
- 3 лажици кисела павлака
- 100мл млеко
- 190гр брашно
- 1 пециво
- плус за темен дел
- 2 лажици какао
- 2 лажици вода
- 1 лажица шекер
Подготовка
Прво се мешаат 2 лажици какао се со 3 лажици вода и 1 лажица шеќер(ова е потребно за темниот дел
Се матат јајцата со шеќерот и ванилата. Откако ќе се запенат се додаваат маслото, павлаката, млекото и на крај брашното и пецивото. Половина од смесата се одделува и се додава какаото измешано со вода и шеќер.
Во калап за векни (13×8 од помалите) се обложува со мрсна хартија и наизменично се става од смесата.
Се печи во загреана рерна на 160 степени околу 40мин.
На крај може да се прелие со стопено чоколадо.