Испечати

Печени лепчиња со јајца, сирење и млад кромид

Печени лепчиња со јајца, сирење и млад кромид

Состојки

  • по потреба парчиња бајат леб
  • 3 јајца
  • 2 лажици кисела павлака или кисело млеко
  • 2-3 млади кромитчиња
  • околу 200 гр сирење
  • сол, буковска пипер, црн пипер

Подготовка

Еден вкусен начин како да се искористи стоениот леб и да се изеди цел во сласт.
Кај мене остана леб од пекачот и на овие фотографии е истиот искористен вака.

Изматете ги со жица јајцата, па додадете ја павлаката или киселото млеко.
Откако ќе ги соедините додејте го со дробење сирењето и ситно сечнани кромитчињата. Посолете, побиберете и се убаво измешајте.

Лепчињата наредете ги во плех обложен со пек хартија и врз нив богато нанесете од филот.
Одозгора поросете буковец и печете ги на 200 степени додека фата убава кора одозгора.

Секако, заради густината на филот споредено со големината на јајцата можи да калкулирате со додавање на сирењето, па дури и малку со павлаката.