Печени лепчиња со јајца, сирење и млад кромид
Состојки
- по потреба парчиња бајат леб
- 3 јајца
- 2 лажици кисела павлака или кисело млеко
- 2-3 млади кромитчиња
- околу 200 гр сирење
- сол, буковска пипер, црн пипер
Подготовка
Еден вкусен начин како да се искористи стоениот леб и да се изеди цел во сласт.
Кај мене остана леб од пекачот и на овие фотографии е истиот искористен вака.
Изматете ги со жица јајцата, па додадете ја павлаката или киселото млеко.
Откако ќе ги соедините додејте го со дробење сирењето и ситно сечнани кромитчињата. Посолете, побиберете и се убаво измешајте.
Лепчињата наредете ги во плех обложен со пек хартија и врз нив богато нанесете од филот.
Одозгора поросете буковец и печете ги на 200 степени додека фата убава кора одозгора.
Секако, заради густината на филот споредено со големината на јајцата можи да калкулирате со додавање на сирењето, па дури и малку со павлаката.