Лиснати путер кифли
Состојки
- 1 кг. просеано бело брашно
- 2 пресни квасеци
- 5 лажици шеќер
- 1 ванила
- прстофат сол
- 200 мл. масло
- 3 јајца
- околу 400 мл. топло млеко
- 250 гр. маргарин за премачкување
- За полнење
- 250 гр. слатко од јагоди
- Уште
- по потреба шеќер во прав замирисан со ванила
Подготовка
Квасецот се активира дирекно во брашното со 1 лажица шеќер и малку млеко, а потоа се додаваат сите состојки и млеко колку што ќе треба за да се замеси меко тесто.
Веднаш се работи.
Се дели на три дела. Се вадат по 10 топчиња.
Се расукуваат колку мало тањирче. Се премачкуваат со маргарин, последното не се премачкува.
Маргаринот исто го делиме на три дела.
Така се изработуваат и другите 2 дела.
Од секој дел се отвора кора, се сечи на 12 триаголници.
Се става слатко.
Се виткаат и киснат 30 мин..
Пред печење се премачкуваат со малку топла водичка.
Се печат во загреана рерна на 200 додека поруменат.
После печење пак малку со водичка.
Топли се валкаат во шеќер во прав замирисан со ванила.
На здравје