Штрудла со мелени ореви
Состојки
- 500гр. готови кори за пита
- 500гр. ореви
- 3 лажици гриз
- 300гр. шеќер
- 100мл. вода
- 3 лажички какао
- 200гр. лебни трошки
- 1 пециво
- 50гр. шеќер во прав
- за премачкување на корите малку зејтин и кисела вода
- мармалад по желба или вишни од компот
Подготовка
Подготовка
На почеток започнуваме со подготовка на шербетот. Во тенџере ги ставаме водата и шеќерот да зовријат пет минути. Тргаме на страна и во шербетот додаваме презла, гриз, ореви, пецивото и какаото.Треба да добиеме полу сува смеса. Готовите кори ги делиме на пола значи треба да добиеме два ролата. Секоја кора ја премачкуваме со мешавина од кисела вода и масло, но не многу да ги топиме корите. На секоја втора кора ставаме од полусувата смеса со ореви насекате и врз нејзе додаваме вишни или мармалад по желба.Мармаладот или вишните ги додаваме рустично.Вака подготвените кори ги мотаме во ролат.Најпрактично е доколку полусувата смеса ја поделите на пола и така ќе знаете по колку да ставите за да добете два ролата.
Двата ролата ги премачквате со масло и печете на 200степени половина час па намалувате температура и печете уште петнаесетина минути.Врз ролатите наросувате шеќер во прав.