Торта Омбре Љубовница
Состојки
- ТЕСТО 1
- 6 белки
- 120гр. шеќер
- 100гр. мелени ореви
- 1/2 лажица оцет
- 5 лажици брашно
- ТЕСТО 2
- 6 белки
- 120гр. шеќер
- 100гр. мелени ореви
- 2 лажици какао
- 3 лажици брашно
- 1/2 лажица оцет
- ТЕСТО 3
- 6 белки
- 120гр. шеќер
- 100гр. мелени ореви
- 1/2 лажица оцет
- 3 лажици какао
- 2 лажици брашно
- ТЕСТО 4
- 6 белки
- 120гр. шеќер
- 100гр. мелени ореви
- 4 лажици какао
- 1 лажица брашно
- 1/2 лажица оцет
- ЖОЛТ ФИЛ
- 24 жолчки
- 250гр. путер
- 250гр. шеќер во прав
- Чоколаден фил
- 1л. млеко
- 4 чоколадни пудинга
- 10 лажици шеќер
- 250гр. путер
- 300гр. чоколада за готвење
- 200гр. шеќер во прав
- ФИЛ 3
- 700мл. слатка павлака
Подготовка
Ова е една моја нова креација за подготовка на оваа многу позната торта.
Идејата беше многу добро прифатена од моите најголеми критичари, моите две ќерки. Се надевам дека ќе ви се допадне и ќе се најде на вашите трпези.
Се матат 6 белки и постепено се додават 120 гр шеќер. Кога ќе се доволно изматени со лажица се додават 5 лажици брашно, пола лажица оцет и 100 гр сецкани ореви. Се прават вакви 4 кори но со следниве измени.
Ова е основата за секое тесто, но измената се состои што се подготвува само едно тесто. Вака во останатите три се намалува брашно, а се става какао.
Во второто тесто се ставаат 3 лажици брашно, 2 лажици какао и 100гр.сецкани ореви.
Во третото се ставаат 2 брашно и 3 лажички какао и наместо сецкани ставате мелени ореви.
Во четвртото тесто ставате 1 лажица брашно 4 лажици какао и исто во оваа кора ставате мелени ореви.
Подготовка на првиот крем:
Се матат 24 жолчки со 200 гр прав шеќер. Потоа се става во микровална, по една минута ги вадите промешувате и ја проверувате густината, повторно ставате на една минута и повторно ја проверувате густината се додека не ја добиете бараната кремост на жолчките. Во мојот случај беа доволни два пати по 60 секунди и еднаш по 30 секунди. Се трга на страна да се олади и кога е оладено се соединува со 1 путер претходно изматен со 50 грама прав шеќер.
Подготовка на крем 2:
Од млекото се остава 1 чаша остатокот се става на оган да зоврие со 10 лажици шеќер. Во остатокот се раствара пудингот и се сипува во врелото млеко, се прави густа крема. Кога ќе е готова се трга на страна и се додават искршените чоколади и се меша додека да се стопат. Потоа смесата се остава да олади и во оладена се додава 1 путер претходно изматен со 200 гр прав шеќер.
За крем 3:
Се мати слатката павлака
Филување
На почеток ја ставаме најтемната кора врз неа премачкуваме со кремот од жочки, потоа премачкуваме со чоколадниот крем и на крај со слатката павлака.
Ја ставаме за една нијанса посветлата кора на оваа кора постапката е иста, но тука не ставаме од жолтот крем. На третата кора ставаме повторно жолт крем, чоколаден крем и слатка павлака. Завршуваме со најсветлата кора на која и нанесуваме само слатка павлака и декорираме по желба.