Испечати

Плескавици од просо (киноа) и моркови

Плескавици од просо (киноа) и моркови

Состојки

  • 200 гр просо или киноа
  • 4 поголеми моркови
  • 1 главица кромид или 5 млади кромидчиња
  • 2 чешниња лук
  • 2 лажици презла
  • 2 јајца
  • по желба магдонос
  • зачини - вегета, мајчина душица или нане, чубрика, пимент или црн бибер (избор по ваѓа желба)

Подготовка

Сварете го просото (киноата) и исцедете го од водата.
Морковите и кромидот изрендајте ги. Ако користите млад кромид исечкајте го како и магдоносот на ситно. Лукот поминете го во преса или користете лук во прав.

Ставете ги сите намирници во вангла и рамномерно измешајте ги.
Од смесата правете средно големи плескавици и редете ги во плех, претходно намастен или обложен со хартија.

Печете ги на 200С додека заруменат, околу 20на минути.
Послужете ги со салата или кисело млеко, павлака.