Испечати

Овесни колачиња со банана

Овесни колачиња со банана

Состојки

  • 3 лажици кокосово масло
  • 5 гр цимет
  • 1 банана
  • 3 лажици ленено семе
  • 1 ½ шолја овесни снегули
  • 1 лажица чиа семе
  • 150 гр сушени вишни
  • 50 гр темно чоколадо
  • 4 лажици сецкани ореви

Подготовка

1. Бананата ја пасираме, лененото семе ситно го мелиме. Чоколадото го сецкаме на ситни коцки
2. Во длабок сад го ставаме кокосовото масло и циметот, промешуваме. Ја додаваме пасираната банана, лененото семе и екстрактот од ванила, промешуваме.
3. Во смесата ги додаваме овесните снегулки, чиа семето, вишните, оревите и темното чоколадо. Промешуваме.
4. Од смесата формираме топчина, ги редиме на плех обложен со хартија. Топчината лесно ги сплесуваме со рака. Печиме во загреана рерна на 180 степени 15 минути.

• Шолјата е од 250 мл