Крем компир салата со кисела краставица и маслинки
Состојки
- 500гр компир
- 3 млади кромидчиња
- 1 кисела краставичка
- 5-6 маслинки каламата
- 1 лажиче сок од лимон
- сол и бибер по вкус
- 1 кисела павлака
- 1-2 лажици мајонез
Подготовка
Во касерола налеваме вода, додаваме малку сол, и додаваме измиени компири.
Од кога се сварени компирите ја цедиме течноста, оставаме да се подизлат,
потоа ги лупиме и ги сецкаме на коцки.
Во еден сад ги соединуваме ситно сецканиот млад кромид, сецканите маслинки, краставичката, зачинуваме.
Додаваме кисела павлака, мајонез, соединуваме.
Сервираме како прилог на пржена рипка.