Испечати

Морков торта со мусли и портокал (посно, без миксер)

Морков торта со мусли и портокал (посно, без миксер)

Состојки

  • 250 гр моркови
  • 100 гр Натура мусли со тропско овошје
  • 300 гр брашно
  • 200 гр шеќер
  • 1/2 лажичка цимет
  • 1 пециво
  • 1 ванилин шеќер
  • 150 мл цеден сок од портокал
  • 100 мл вода
  • 250 мл масло
  • кора од портокал
  • За фил
  • 1 лупен портокал
  • 100 гр моркови
  • 2 пудинга од ванила
  • кора од 1 портокал
  • 6 лажици кафеав шеќер Натура
  • 500 мл вода
  • 1 лажичка ванила екстракт

Подготовка

Вреди да се проба оваа посна и особено вкусна торта.

Подготовка
1. Морковите ги сечкаме и заедно со сокот од портокал ги ставаме во блендер/Нутрибулет да се сомелат до каша.
2. Ги мелеме и муслите во Нутрибулет па сите суви состојки ги ставаме во еден сад.
3. Ги додаваме течните состојки, мелениот морков и соединуваме со лажица.
4. Во намрсено и набрашнето тавче бр.26 ја распоредуваме смесата.
5. Ја печеме на 180 степени околу 25 минути.
6. Откако ќе се испече, ја ладиме, па ја филуваме со топол фил.

За подготовка на филот
1. Лупиме еден цел портокал и заедно со морковот го блендираме.
2. Во дел од водата раствораме пудинг и кафеав шеќер.
3. Остатокот вода заедно со кората и блендираната смеса од портокал и морков во тенџере да почне да врие.
4. Го додаваме растворениот прашок за пудинг и мешаме до згуснување.
5. Додаваме ванила екстракт и го оставаме филот да се подизлади, па со него ја премачкуваме тортата.
Декорираме со рендано посно чоколадо или по желба.