Манастирски колач (посно)
Состојки
- 400 гр гриз
- 300 гр брашно
- 100 мл масло
- 300 мл вода
- 1 супена лажица сода бикарбона
- 5 супени лажици домашен маџун без шеќер
- 1 кора од портокал
- 50 гр ореви
- 50 гр брусница Натура
- 2 супени лажици џем
- 1 кафена лажица цимет
Подготовка
Уживање во секој залак...
Подготовката е многу лесна и нема да ви одземе многу време
1. Најпрво убаво измешајте ги сувите состојки - гризот, брашното, содата, сецканите ореви, брусницата од Натура, циметот и изренданата кора од портокал.
2. Потоа додадете ги течните состојки и матете со миксер.
3. Смесата ставете ја во тава обложена со хартија за печење и печите околу 20 минути на 200 степени.
4. Колачот декорирајте го по желба
Добар апетит