Испечати

Кремаста компир салата со јаболка

Кремаста компир салата со јаболка

Состојки

  • 2 јаболка
  • 1,5 кг компир
  • 1 тегла краставици кисели
  • 3 паковки кисела павлака (600 гр)
  • 3 паковки неутрална павлака (600 гр )
  • 2 снопчиња млад кромид
  • 1 главица стар кромид
  • 1 паковка црн бибер во зрна

Подготовка

Интересен спој на вкусови.
Салатата ја правев во големи количини и така ќе ја поставам на сајтов.
Вие по потреба намалете си ги количините.
Најпрво го сварив компирот,па го оставив да излади.
Го исецкав на коцки и го ставив во длабок сад. Псолував додека сецкав постепено, да прими компирот.
Потоа теглата со кисели краставички ја цедам од течноста и ги сецкам исто така краставичките на коцки.
Се собирам во истиот сад.
Кромидот го чистам и го мијам и него го сецкам заедно со стариот кромид.
Јаболката исто така ја лупам и ја сецкам.
Бирајте кисели јаболка за оваа салата. Само така ќе го доловите вистинскиот вкус.
Зачинив со бибер во зрно и сол, па пред крајот ја помешав павлаката. Мешав да добијам убава кремаста салата.
Убава е да отстои малку на ладно, но може да се служи и веднаш.
Нека ви е слатко.