Испечати

Мисиркино месо со прилог од басамати ориз

Мисиркино месо со прилог од басамати ориз

Состојки

  • 1 кг мисиркино месо
  • 2 лажици свинска маст
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • 1/2 лажичка црвен пипер
  • 1 лажичка бибер
  • 1 лажичка куркума
  • За прилог
  • 1 кромид
  • 1 морков
  • 1 чаша ориз басамати
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • Сол бибер и зачини по вкус

Подготовка

Подготовка
Мисиркиното месо го вариме. Го сечкаме на парчиња по желба и го ставаме на маст да се упржи, на средна температура. Кога убаво ќе се упржи и месото почне да се двои , а и малку зацрвени, го зачинуваме. Морковот и кромидот ги сечкаме и ги упржуваме на масло додека да омекнат. Откако ќе омекнат во нив ставаме една чаша ориз и две чаши вода. На средна температура го оставаме да се свари оризот со повремено промешување. Кога ќе испари водата оризот ќе ни биде сварен. При крајот на варењето го зачинуваме.
Забелешка
Месото го варев во експрес лонец. Како вода во оризот ја ставив течноста во која ми се вареше мисиркиното месо.