Испечати

Месна векна со сланина и кашкавал

Месна векна со сланина и кашкавал

Состојки

  • 500 гр мелено месо
  • 150 гр сланина
  • 150 гр кашкавал
  • 1 јајце
  • 2 лажици лебни трошки
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • 1/4 лажичка бибер
  • 1/2 лажичка буковец
  • Сол по вкус

Подготовка

Компактна векна која е одличен избор за мезе или сендвичи, а нејзината подготовка е лесна и брза. Знаете веќе дека ми се фаворит брзите рецепти, нели?!

Подготовка
Во меленото месо ги ставаме јајцето, зачините и лебните трошки. Сланината и кашкавалот ги сечкаме на коцки и ги промешуваме во меленото месо. Целата смеса ја ставаме во калап за векни или друг соодветен сад. Ја ставаме да се пече на 180-200 степени 40-50 минути.

Забелешка
Откако ќе биде печењето при крај извадете ја векната и отстранете ја маснотијата од калапот, па продолжете со печење уште кратко.