Месна векна со сланина и кашкавал
Состојки
- 500 гр мелено месо
- 150 гр сланина
- 150 гр кашкавал
- 1 јајце
- 2 лажици лебни трошки
- 1 лажица мешан сув зачин
- 1/4 лажичка бибер
- 1/2 лажичка буковец
- Сол по вкус
Подготовка
Компактна векна која е одличен избор за мезе или сендвичи, а нејзината подготовка е лесна и брза. Знаете веќе дека ми се фаворит брзите рецепти, нели?!
Подготовка
Во меленото месо ги ставаме јајцето, зачините и лебните трошки. Сланината и кашкавалот ги сечкаме на коцки и ги промешуваме во меленото месо. Целата смеса ја ставаме во калап за векни или друг соодветен сад. Ја ставаме да се пече на 180-200 степени 40-50 минути.
Забелешка
Откако ќе биде печењето при крај извадете ја векната и отстранете ја маснотијата од калапот, па продолжете со печење уште кратко.