Испечати

Кифли со семки од тиква (посно)

Кифли со семки од тиква (посно)

Состојки

  • За тесто
  • 1 кг брашно
  • 20 гр сув квасец
  • 50 гр мелени семки од тиква
  • 200 мл масло
  • 500 мл вода
  • 8 лажици оризово млеко во прав
  • 2 лажички сол
  • 2 лажици кафеав шеќер
  • За премачкување
  • 1 лажичка мелени семки од тиква
  • 1 лажичка куркума
  • 1 лажица масло
  • 2 лажици брашно
  • прстофат сол
  • неколку лажици вода

Подготовка

Особено ми се направи мерак што кога ги подготвив кифливе и најголемиот „бунтовник“ во однос на храната во нашето семејство имаше големи и позитивни комплименти за нив.

Подготовка
1. Водата ја загреваме и во неа го промешуваме млекото во прав.
2. Сите останати состојки ги ставаме во еден сад и со оризовото млако млеко замесуваме средно меко тесто. Го оставаме да стаса.
3. Откако ќе стаса го размесуваме и го делиме на 4-5 дела.
4. Секој дел го расукуваме во голем и тенок круг и го сечеме на 8 триаголници. Од секој триаголник формираме кифличка.
5. Ги редиме во плех подмачкан со масло. Ги оставаме да стасаат во тавче околу 20 минути, а за тоа време ја загреваме рерната на 220 степени.
6. Ги печеме до поцрвенување.