Виршли во кифли
Состојки
- За тесто
- 1 кг брашно
- 1 и ½ сув квасец
- 3 лажици шеќер
- 2 лажички сол
- 100 гр свинска маст
- 100 мл масло
- 40 гр пармезан
- 500-550 мл млеко
- Останати состојки
- 16-20 мали кремвишли
- 1 јајце
- сусам по потреба
Подготовка
Подготовка
Се замесува тестото со млако млеко. Се остава да стаса да се дуплира. Се размесува и се дели на околу 18 парчиња кои се формираат во топчиња. Ги покриваме со крпа и ги оставаме повторно да стасаат . Виршлите ги лупиме од обвивката. Секое топче го расукуваме го сечеме со три ленти до половината, на почетокот ставаме виршла и го виткаме како кифла. Кога ќе ги направиме сите кифли ја вклучуваме рерната да ни се грее на 230 степени. За тоа време ги премачкуваме со разматено јајце и ги посипуваме со сусам и додека се загрева рерната ги стасуваме. Ги печеме додека да поруменат.
Забелешка
Кремвишлите беа со парченца кашкавал низ нив, што се гледа и на фотографија.