Испечати

Ќофте во доматен сос

Ќофте во доматен сос

Состојки

  • За сосот
  • 6 големи домати (ставете и повеќе ако не се сочни )
  • 1 главица кромид
  • 1 главица лук
  • 1 китка магдонос
  • 1 лажица сенф
  • 1 страк целер
  • за ќофтињата
  • 400 гр мелено свинско месо
  • 1/2 парче магдонос
  • 1 мало лажиче црн бибер
  • 1 супена лажица мешан зачин
  • 1 јајце
  • 100 гр ориз

Подготовка

На масло во длабок сад го запржуваме ситно дробеното кромитче.
Откако ја добие стаклестата боја, се додава доматниот сос.
Јас го спремив на овој начин:
Доматите излупете ги и рендајте на ситната страна од рендето.
Додајте ги во кромитчето и на тивок оган нека крчкаат.
Ставете целер, магдонос,сенф и зачинете го па додајте ги претходно подготвените ќофтеца.
Осатавете да крчка на тивко. Ќофтенцата треба да се прекриени со доматниот сос. Покријте го садот со капак и на многу тивка температура нека се варат додека оривчето во ќофтињата не биде готово.
За подготовка на ќофтето користев 400 гр мелено свинско месо, пола китка магдонос, црн бибер, мешан зачин и сол, лебни трошки, 1 јајце и 100 гр ориз. Сето ова се меси, се формираат топчињата и спремни чекат за да бидат пуштени во сосот.
Забелешка
Во зависност од тоа колку членови ќе имам за ручек, користам пола и цела доза.
На пример го спремам цело ова месо, но половина од готовите топчиња знам да ги складирам во кутија и ги замрзнам.По желба можете да ставите паковка фант за ќофте,но тогаш скратете ги останатите зачини, затоа што ќе ви биде солено.