Испечати

Ладно предјадење (без печење)

Ладно предјадење (без печење)

Состојки

  • за триаголничињата
  • 8-10 зелени маслинки со пиперче
  • 10-12 листови тенко сечена четвртаста шунка
  • 250гр кисела павлака
  • 1 лажиче рамно желатин+2 лажици вода
  • сол, бибер, малку копар
  • крекери со чајна
  • 10 солени крекери
  • 10 кругчиња чајна
  • 50гр крем сирење

Подготовка

Брзо, ладно, декоративно предјадење.
Прво триаголник калап го обложуваме со фолија.
Ги редиме парчињата шунка, едно до друго, при тоа малку да се поклопуваат и да висат од страните.
Желатинот кој набабрил со водата, многу кратко го ставаме на топла рингла, да се раствори, па го додаваме во киселата павлака.
Зачинуваме по вкус.
1/3 од павлаката ставаме во калапот, па по должина ги редиме маслинките и покриваме со кисела павлака.
Сега затвораме со листовите шунка, измазнуваме со рака и го оставаме во фрижидер 1 час да се стегни.
Потоа го сечиме на парчиња.
На крекерите со помош на шприц им ставаме по малку од крем сирењто, поклопуваме со парче чајна и завршуваме со крем сирење и мала декорација од магдонос и малку сусам.