Манџа грашок со мелено месо
Состојки
- 1 кромид
- 2 моркова
- 500 гр мелено месо
- 1 конзерва грашок
- ¼ лажичка бибер
- 1 лажица црвен пипер
- 1 лажичка буковец
- 1 лажичка куркума
- 2 лажици брашно
- Масло по потреба
- Сол по вкус
- Магдонос сув или свеж по вкус
Подготовка
Ова е комбинација која ја научив од свекрва ми, мелено месо со грашок. Не знам точно дали идентично го подготвува, ама ова е мојот начин. Кога подготвувам манџи сакам да користам повеќе зачини, до сега мислам и дека го приметивте тоа. Сакам убаво зачинета и вкусна храна.
Подготовка
Кромидот го сечкаме на ситно и го пржиме во масло кратко. Го додаваме и морковот сечкан на кругови или по желба, па пржиме до омекнување на двете состојки. Го додаваме меленето месо и упржуваме. Кон крајот ги додаваме зачините по желба и вкус.