Есенски богат колач со тиква
Состојки
- 5 јајца
- 200 гр кафеав шеќер
- 1 ванилин шеќер
- прстофат сол
- 400 гр брашно
- 1 пециво
- ½ лажичка сода бикарбона
- ¼ лажичка морско оревче
- ¼ лажичка мелено каранфилче
- ½ лажичка цимет
- ½ лажичка ситен шеќер со вкус на портокал и сушен ѓумбир
- 300 мл масло
- 600 гр рендана тиква
- 100 гр сечкани ореви
- 100 гр суво грозје
- За фил
- 500 гр тиква
- 100 гр шеќер
- 2 пудинга од банана
- 400 мл млеко
- 80 гр путер
Подготовка
Го сакате ли мирисот на есен во вашиот дом? Повелете рецепт, богат со тиква, ореви, мирисни зачини, сочен и вкусен.
Подготовка
Јајцата ги матиме со шеќерите, пенасто да се волуменизираат и побелат. Го додаваме маслото.
Ги додаваме сувите состојки, брашно, пециво, сода бикарбона и зачините, соединуваме. Ја додаваме ренданата тиква заедно со оревите и сувото грозје, мешаме со лажица до соединување.Целата смеса ја распоредуваме во голема ростер тава намрсена и набрашнета. Печеме во загреана рерна на 170 степени со вентилатор околу 50 минути. Го оставаме да подизлади.
Тиквата за фил ја ставаме во тенџере заедно со шеќерот и околу50 мл вода да ни се свари. Прашокот за пудинг го соединуваме со млекото. Со помош на рачен блендер варената тиква ја блендираме директно во тенџерето. Го додаваме млекото со пудинзите и интензивно мешаме до згуснување на целата смеса. Путерот го ставаме на крај, мешаме додека да се растопи. Малку да излади и го респоредуваме филот врз колачот.
Забелешка
Пробајте со дрвена чепкалка дали е печен, ако е печен треба да излезе сува чепкалката. Мерките за тиква се за веќе исчистена и излупена тиква. Колачот веќе беше млак, а и филот го почекав малку да излади и тогаш го распоредив врз печениот колач.Кога решив да го подготвам рецептов и го обмислив филот сметав дека во залихите имам пудинзи од ванила, ама кога требаше да го растворам пудингот заклучив дека имам само од банана. Затоа и пишувам што сум ставила точно, ама и поради позитивните критики т.е.комплименти кои ги доби овој превкусен колач.