Испечати

Пирошки од палачинки со кашкавал и пеперона салама

Пирошки од палачинки со кашкавал и пеперона салама

Состојки

  • 10 палачинки
  • За фил
  • 200 гр салама пеперона
  • 300 гр кашкавал гауда
  • За валкање
  • 1-2 јајца
  • 100 гр лебни трошки
  • 1 лажица црвен пипер
  • 1 лажица мешан сув зачин

Подготовка

Подготовка
Палачинките подгответе ги по сопствен рецепт или со 2 јајцa, 500 мл млеко,12-13 лажици брашно, 2-3 лажици масло и прстофат сол. Густината ќе си ја дотерате сами, со повеќе или помалку брашно. Ги пржиме во загреано намаслено тавче. На секоја палачинка ставаме 2-3 тенки парчиња салама пеперона и парче кашкавал. Ги затвораме. Ги валкаме во разматено јајце и во сува смеса составена од лебни трошки, црвен пипер и мешан сув зачин. Ги пржиме во тава во која имаме масло додека да ни поцрвенат.
Забелешка
Доколку сакате може да ги подготвите и пикантни, да додадете чили во смесата за валкање.