ХХЛ Киндер буено торта - 1100ти рецепт
Состојки
- 400-450гр лешник наполитанки
- Полнење
- 300мл млеко
- 1 ванилин шеќер
- 3 жолчки
- 80гр шеќер
- 60 гр густин
- 100гр бело чоколадо
- 125 гр крем сирење
- Лешник крем
- 50мл млеко
- 150 гр печени лешници
- 1 голема лажица нутела
- За премачкување на калапот и наполитанките
- 300гр млечно чоколадо
- 2-3 големи лажици масло
- За прелив
- 300гр млечно чоколадо
- 2-3 големи лажици масло
- 50 гр чоколадо за готвење
Подготовка
1. Потребен е лимен или силиконски калап со димензии 35см должина, 10 см ширина и 8см висина. Јас го нарачав од кај нашито лимар, бидејки не можев да го најдам во продажба.
Калапот се обложува со проѕирна фолија и тенко се премачкува со масло. Од картон сечеме прегради кои ги спојуваме со чоколадо, никако со лепак.
Нивната ширина треба да биде од 1,5 -2 см. Се лепат со чоколадо, се виткаат во проѕирната фолија и се поставуваат симетрично во калапот. Ги оставаме на ладно 1 час.
2. Целиот калап го премачкуваме со чоколадо и во два наврати ги поставуваме наполитанките. Доколку има потреба ги кроиме според должина и ширина и ги редиме околку преградите. Мачкаме обилно со чоколадо за да ја задржат крцкавоста. Оставаме на ладно 1 час и за тоа врмее го подготвуваме полнењето.
3. Во Нутрибулет ги соединуваме 50мл млеко, лешниците и нутелата. Во касерола ги ставаме останатото млеко, шеќер, густин, жолчки и ванила. Вариме на тивко оган додека не згусне. Jа додаваме смесата од лешници и белото чоколадо. Повремено мешаме кремот да се олади. Го додаваме маскарпонето и мешаме да се соедини смесата. Калапот го полниме со смесата.
Врз кремот повторно редиме наполитанки и ги премачкуваме со растопено чоколадо и оставаме на ладно 3 часа.
4. Внимателно го вадиме калапот, ја одстрануваме фолијата и ги одстрануваме преградите.
Тортата ја поставуваме на три чаши, превртени наопаку, ја прелеваме обилно со чоколадо и оставаме да се исцеди и декорираме со темно чоколадо.