Испечати

Ружина торта

Ружина торта

Состојки

  • Тесто
  • 5 белки
  • 5 лажици шеќер
  • 180гр мелени ореви
  • 2 лажици брашно
  • 1/2 пециво
  • Фил 1
  • 5 жолчки
  • 350 гр вишни
  • 1 пудинг од чоколадо
  • 250мл сок од вишни
  • 200 гр сок од вишни
  • Фил 2
  • 400 гр шманд или кисела павлака (масленост мин. 20%)
  • 200 гр шеќер во прав
  • 250гр мелени бисквити
  • 1 шлаг крем + млеко според упатсвото за употреба
  • Декорација
  • 2 шлаг креми + млеко според упатсвото за употреба
  • дополнително прехрамбени бои по желба (розева, зелена)

Подготовка

Белките изматете ги пенасто, додадете го постепено шеќерот. Матете со миксер додека да добиете густа, цврста и сјајна смеса. Брашното, оревите и пецивото измешајте ги па додадете ги во белките. Измешајте внимателно со шпатула и излејте ја смесата во тавче бр.26 обложено со хартија за печење. Печете на 200 степени во загреана рерна околу 15 минути или во зависност од рерната. Печеното тесто извадете го од тавата и оставете да се излади. Пренесете го на тацна и ставете висок обрач околу него.

Фил 1
Ако користите вишни од компот, исцедете ги и од течноста измерете 250 мл. Доколку користите замрзнати вишни, одмрзнете ги а течноста која ќе ја испуштат дополнете ја со вода за да добиете вкупно 250мл. течност.
Жолчките, пудингот и 100мл. од течноста изматете ги колку да се спојат состојките. Во тенџере ставете го остаткот од течност (150мл.) и шеќерот и вклучете ја ринглата да се загрева. Додадете ги вишните. Нека врие на умерена температура 5 минути па додадете го растворениот пудинг. Варете со постојано мешање додека да добиете доста густ фил. Додека е врел, распоредете го врз тестото. Ставете стреч фолија врз филот и оставете потполно да се излади.

Фил2
Шлаг кремот изматете го според упатството за употреба. Павлаката и шеќерот измешајте ги, додадете го плазма кексот. Убаво измешајте ја смесата па додадете го шлагот. Соединете, и овој фил распоредете го врз филот од вишни. Оставете во фрижидер да се излади добро, мин. 5 часа.

Декорирајте со подготвен шлаг крем или по ваша желба.

Напомена:
Доколку користите компот од вишни, тогаш би препорачала шеќерот во првиот фил да го намалите за 50гр.
На здравје!