Испечати

Менемен (турски селски појадок)

Менемен (турски селски појадок)

Состојки

  • 4 главици кромид
  • 500гр пиперки (зелени или црвени)
  • 1 мала лута пиперка
  • 180гр суџук
  • 2-3 лажици маслиново масло
  • 1 голема конзерва домати (850мл)
  • 1 китка магдонос
  • 5-6 јајца
  • по вкус сол и бибер

Подготовка

Вклучете ја рерната да се загрева на 175 степени.
Кромидот исечкајте го на не многу тенки полукругови. Лутата пиперка исечкајте ја на лентички а суџукот излупете го и него исечете го на полукругови. Ставете сето тоа во тавче (по можност огноотпорно), додадете 2-3 лажици маслиново масло и пржете 10-тина минути. Пиперките исечкајте ги на ленти и додадете ги и нив да се пржат околу 5 минути. Ставете ги доматите и оставете така да крчка околу 5 минути, повремено промешувајте. Насолете и набиберете на вкус. Додадете го исечканиот магдонос, промешајте и со помош на лажица направете дупки во смесата и во секоја од нив скршете по едно јајце. Ставете да се печи 10-12 минути или во зависност од тоа колку тврдо сакате да биде зготвено јајцето. Извадете од рерна, наросете по желба со магдонос и послужете топло со топол леб.
На здравје :)

Напомена
Доколку немате огноотпорно тавче, тогаш откако ќе ги ставите јајцата поклопете го тавчето со капак, намалете температурата на ринглата и пржете така додека да се готови јајцата.