Испечати

Рафаело торта

Рафаело торта

Состојки

  • Тесто
  • 4 јајца
  • прстофат соч
  • 4 лажици ладна вода
  • 125гр шеќер
  • 100 гр брашно
  • 100 гр густин
  • 2 рамни лажички пециво
  • 3 лажици ликер од кокос (или газиран сок од портокал за безалкохолна верзија)
  • Фил
  • 10 рафаело бомбици
  • 600мл слатка павлака
  • 50гр шеќер во прав
  • 30гр кокос
  • 3 лажици ликер од кокос (или газиран сок од портокал за безалкохолна верзија)
  • За украсување
  • 2 кесички шлаг пена + млеко според упатството за подготовка
  • 4-5 лажици кокос (или по потреба)
  • 6-8 рафаело бомбици
  • 6-8 кандирани цреши

Подготовка

Рерната вклучете ја да се заграва на 175 степени. Округла модла со пречник од 26цм. намастете ја.
Во длабок сад ставете ги белките, водата и солта. Матете додека белките убаво се запенат и постепено додавајте го шеќерот. Кога ќе добиете цврста бела смеса, додавајте ги жолчките една по една. На крај додадете го брашното, густинот и пецивото и матете со најниската брзина на миксерот додека состојките се спојат. На крај додадете го ликерот, измешајте. Ставете ја смесата во модлата и ставете да се пече околу 35мин. или во зависност од рерната (направете проба со чепкалка). Откако се испекло, со нож одвојте ги рабовите од тестото од модлата и оставете во неа да се излади. Извадете го на страна и пресечете го хоризонтално така што подлогата за тортата да биде 1/3 (околу 1,5 цм.) од висината на тестото.

Подготовка на филот
Рафаело бомбиците исечкајте ги. Останатото тесто (2/3) издробете го во трошки и ставете во длабок сад, додадете кокосот, сечканите рафаело бомбици и ликерот. Слатката павлака изматете ја цврсто со шеќерот во прав. Ставете ја во трошките од тесто и убаво измешајте ја смесата.
Филот нанесете го врз тестото во облик на купола. Одозгора украсете со шлаг пена, наросете со кокос, наредете по желба со кандирани цреши, а рафаело бомбиците пресечете ги на половина и со нив украсете ја тортата.