Испечати

Едноставен шарен куглоф

Едноставен шарен куглоф

Состојки

  • 5 јајца
  • 200 гр шеќер
  • 250гр омекнат путер
  • 1 лажичка ванила екстракт
  • прстофат сол
  • 200мл млеко
  • 500гр брашно
  • 1 пециво
  • 2 лажици какао
  • Глазура
  • 250гр готова глазура
  • или
  • 250гр чоколадо за готвење
  • 2-3 лажици кокосово масло

Вклучете ја рерната да се загрева на 180 степени.
Во длабок сад ставете ги јајцата, шеќерот, солта, екстрактот од ванила и омекнатиот путер. Матете со миксер додека состојките убаво се соединат и смесата започне да се згуснува. Наизменично додавајте го млекото и брашното измешано со пецивото. 2/3 од смесата ставете ја во модла за куглоф. Во останатиот дел додадете го какаото и убаво изматете. Кафеното тесто распоредете го во модлата и со помош на вилушка правејќи спирални движења, измешајте го тестото за да добиете мраморна шара. Се пече околу 45 минути или доколку печете во силиконски калап околу 60-70 минути. Направете проба со дрвена чепкалка за да видите дали тестото е печено. Откако се испекло, оставете малку да излади па извадете го од модлата, покријте со крпа и оставете потполно да се излади.
За глазурата доколку користите готова, подгответе ја според упатството, во спротивно на пареа стопете го чоколадото со кокосовото масло.
Јас кугловот го печев во силиконски калап и користев готова глазура. Ја стопив и ја излеав во чистата модла во која се печеше кугловот. Страниците од модлата ги премачкав со глазурата. Го ставив готовиот и изладен куглоф повторно во модлата и малку го притиснав со дланките одозгора и од страните. Се остава околу 1/2 час да излади и потоа се става во фрижидер да отстои 2-3 часа или преку ноќ. Додека е ладен, се одвојуваат страните на модлата од колачот и модлата се „лупи“ од колачот, односно модлата се витка нанадвор за да може колачот целосно да се извади од неа. Оваа постапка за глазирање успева само со силиконски калапи.

На здравје!