Испечати

Шпанска пита

Шпанска пита

Состојки

  • 4 јајца
  • 250 мл јогурт
  • 50 мл зејтин
  • 1 пециво
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка вегета
  • 150 гр брашно
  • 1 морков (обарен и исецкан)
  • 3 кисели краставички исецкани
  • 3 виршли исецкани
  • 100гр грашок
  • 50-100 гр сирење

Подготовка

Јајцата се матат пенесто се додава јогуртот, солта и вегетата. Кога ќе се изматат убаво се додава зејтинот и на крај полека се додава брашното во кое сме го измешале пецивото. Кога се убаво ќе се измати се додава морковот, грашокот, краставичките, виршлите и сирењето. Се става во намастена тава и се пече на 220 степени околу пола час.
Тавата е отприлика колку пола плех ке видите на сликата јас во колкаво го печам. Ако сакате за плех дуплирајте ги состојките.