Солени пченкарни мафини со ѕаѕики сос
Состојки
- Ѕаѕики сос
- 400 гр кисела павлака
- 2 кисели краставички
- 2 чешниња рендан лук
- сол по вкус
- сув магданос + буковска пипер
- 16 Мафини
- 3 шољи бело брашно
- 4 шољи пченкарно брашно
- 3 шољи масло
- 4 шољи кисела вода
- 4 јајца
- 200 гр солена изварка
- 1 пециво
Подготовка
1. Јајцата се матат со миксер. Се додаваат двата вида на брашно, маслото, киселата вода и пецивото. Се мати со миксер. Се додава изварката посолена во смесата и сега се меша со лажица полека. Се полнат во хартиени корпиња и се пече на 250степени -25мин.
2. Се филуваат со ѕаѕики сос. Се меша павлаката заедно со ренданата краставичка и ренданиот лук. Се додава малку сол и сув магданос и буковска пипер и се декорираат солените мафини.
Пријатно!