Испечати

Солени пченкарни мафини со ѕаѕики сос

Солени пченкарни мафини со ѕаѕики сос

Состојки

  • Ѕаѕики сос
  • 400 гр кисела павлака
  • 2 кисели краставички
  • 2 чешниња рендан лук
  • сол по вкус
  • сув магданос + буковска пипер
  • 16 Мафини
  • 3 шољи бело брашно
  • 4 шољи пченкарно брашно
  • 3 шољи масло
  • 4 шољи кисела вода
  • 4 јајца
  • 200 гр солена изварка
  • 1 пециво

Подготовка

1. Јајцата се матат со миксер. Се додаваат двата вида на брашно, маслото, киселата вода и пецивото. Се мати со миксер. Се додава изварката посолена во смесата и сега се меша со лажица полека. Се полнат во хартиени корпиња и се пече на 250степени -25мин.

2. Се филуваат со ѕаѕики сос. Се меша павлаката заедно со ренданата краставичка и ренданиот лук. Се додава малку сол и сув магданос и буковска пипер и се декорираат солените мафини.
Пријатно!