Бегова чорба
Состојки
- 400 гр пилешко месо
- 100 гр исечкан целер
- 100 гр исечкан морков
- 3 ловорови листови
- 1 лажица кисела павлака
- 1 лажица брашно
- 1 жолчка
- 1 лајче црн бибер
- 3 парчиња бамја
- 2 литра вода
- сол, бибер, мешан зачин по вкус
Подготовка
Вистинска чорба која вреди да се направи и да се проба.
1. Во длабок сад се става водата и во неа се ставаат сечканиот целер, морков ловоров лист и месото. Сето ова се вари околу 30мин.
2. Потоа се сечка свареното месо на коцкички се вади ловорот и се прави на страна запршка од масло со лажица брашно. Овде се додава исечканата смрзната бамја и се вари околу 15мин.
3. Во мал сад се става жолчката и павлаката се додава малку течност од чорбата и се додава во чорбата. Се исклучува. Се зачинува со сол, бибер или сув зачин. Уживајте!