Оранж фантазија (без печење)
Состојки
- 200 гр шеќер
- 200 мл сок од цеден портокал
- кора од 2 портокали
- прстофат сол
- 5 жолчки
- 1,5 лажици желатин
- 500 мл слатка павлака
- 3 мали портокали
- За подлога
- 1 готова кора од Винчини
Подготовка
Кремасто, портокалово, декоративно тортиче кое по структура наликува на чизкејк....Топло ви препорачувам да го пробате, особено љубителите на кремасти торти.
Подготовка
1. Жолчките ги соединуваме со шеќерот, солта, кората и сокот од портокал.
2. Ги ставаме во тенџере и ги вариме на средна температура со постојано мешање околу 15 минути, за да згуснат и да се сварат жолчките.
3. Желатинот кој сме го раствориле во 100 мл вода, го додаваме кон сварениот портокалов крем, соединуваме и го тргаме на страна да се излади.
4. Ја матиме слатката павлака и го додаваме изладениот крем, соединуваме.
5. Портокалите ги лупиме, ги сечкаме на кругови и ги редиме во тава со обрач или тава за чизкејк.
6. Ја распоредуваме кремастата смеса во тавата.
7. Сечеме круг од готова кора за торта со големина на тавата и ја ставаме врз кремот во тавчето.
8. Оставаме добро да се излади.
9. Потоа внимателно со нож поминуваме околу тортата и ѕидот на тавчето, ја превртуваме на тањир за сервирање и служиме.
Забелешка
Кремот со жолчите треба да се излади, ама да не се згусне премногу и пред да се стави во слатката павлака да се измиксира за да нема грутки и да е мазен.