Испечати

Торта со лимон и семе од афион

Торта со лимон и семе од афион

Состојки

  • За пандишпан
  • 350гр брашно
  • 1 лажиче сода бикарбона на Фантазија
  • 100гр несолен путер (собна температура)
  • 1/2 лажичка прашок за пециво
  • 300гр шеќер
  • 4 јајца
  • 1 лажица семе од афион
  • За фил
  • 250гр крем сирење
  • 200гр шеќер во прав
  • 100гр путер

Подготовка

Измешајте ги брашното, сода бикарбона, прашокот за пециво и солта. Во друг сад со миксер измешајте го путерот, шеќерот и екстрактот од ванила додека не станат кремасти. Јас миксам околу 2 мин.
Додавајте ги јајцата едно по едно и миксајте додека не добиете комплетно кремаста смеса.
Додајте пола од смесата со сувите состојки и матете со металка. Додатете го млекото и сокот од лимон и матете пополека. Додајте ја останата смеса од брашно. На крај додатете кора од лимон и семе од афион. Ставете да печи околу 30 мин.

За кремот
Крем сирењето и путерот измикасајте додека не станат кремасти. Додадете пола од шеќерот во прав и повторно мискајте со миксер. Додатете го сокот и кората од лимон и останатитиот шеќер во прав.
Јас ја користев тавата за чизкејк од Делимано, ја поделив тортата на три дела и секој дел ја мачкав со филот од крем сирење.

Ќе се запрашаме зошто баш семе од афион? Има прекрасен вкус, интересен изглед, а и плус е доста здрав, има високо количество растителни влакна, калциум, фосфор и магнезиум

Се надевам ке ви се допадне. Имав роденден па ја искористив како роденденска торта со пријателите.

Забелешка
Може во смесата со путер и шеќер да додадете околу 50мл масло.