Испечати

Пита од лимон

Пита од лимон

Состојки

  • Кора
  • 250 гр брашно
  • 125 гр маргарин
  • 1 јајце
  • 1 ванилин шеќер
  • 2 лажици шеќер
  • 1/2 пециво
  • Фил
  • 125 гр маргарин
  • 8 лажици шеќер
  • 3 јајца
  • 1 ванилин шеќер
  • 2 лимони
  • 120 гр брашно

Подготовка

Едноставна и вкусна пита. Прво го замесуваме тестото од сите состојки, го замотуваме во најлонска фолија и го оставаме во фрижидер барем половина час.
После половина час расукуваме кора со големина на тавата(бр.26) и го поставуваме врз неподмачканото тавче, така што да ги фати и страните.

За филот го матиме маргаринот со шеќерот и ванилата. Потоа додаваме едно по едно јаце, продолжуваме да матиме. На крај го додавме сокот од 2 лимона и рендана кора од нив. Претходно лимоните треба да се убаво измиени и да одстојат во вода со содабикарбона. Го додаваме и брашното и пак матиме. Со овој фил го полеваме тестото и ја ставаме питата да се пече на 170 степени 30 минути.