Овошна торта со цитруси (без печење)
Состојки
- 1 кора готов пандишпан
- 1 мандарина
- 1 портокал
- 1/2 лимон(сок)
- 1 кесичка пудинг од чоколадо
- 1 лажица густин
- 400 мл млеко
- 100 гр шеќер во прав
- 100 гр толчени ореви
- 100 гр путер
Подготовка
Кората пандишпан ја кршиме на парчиња и ја попрскуваме со сокот од лимон.
Порокалот и мандарината ги лупиме и ги пасираме како пире.
Пудингот со шеќерот во прав и млекото ги вариме на стандарден начин, според упатството на ќесичката и додаваме 100 гр путер.
Кај пандишпанот го додаваме овошното пире, оревите и промешуваме.
Го додаваме пудингот и оставаме смесата да се олади.
Тортата може да ја обликувате како сакате. Јас -конусен стаклен сад обложив со најлонска фолија ја ставив смесата. Дното го затворив со бисквити.
Тортата оставете ја во фрижидер неколку часови и послужете...