Испечати

Орев торта

 Орев торта

Состојки

  • Фил
  • 1/2 кг млеко
  • 5 лажици нишесте
  • 250 гр маргарин
  • 250 гр мелени ореви
  • 1 сок од лимон
  • 200 гр шеќер
  • 2 ванили
  • 1Тесто
  • 4 лажици шеќер +4jajца
  • 4 лажици брашно
  • 2 Тесто
  • 4 јајца
  • 250 гр шеќер
  • 200 гр брашно
  • 12 лажици врела вода
  • 1 пециво
  • 200 гр мелени ореви
  • 1 чаша ладно млеко за преливање на тестата

Подготовка

Ова е стара класична торта со ореви.
1. Се прави филот. Во млекото се става шеќерот и зоврива. Потоа во него се меша нишестето и се вари како пудинг. Се остава да олади. Кога ќе олади се соединува со мекиот маргарин и се мати да се изедначи смесата. Во него се додаваат мелените ореви.
2. Во длабок сад се матат јајцата, шеќерот и се додава брашното кое се мешаа со шпатула. Се печи во округол плех бр28. Се печи на 180С -20мин
3. Во друг сад се матат јајцата и шеќерот се додава врелата вода бршното и оревите. Се изедначува смесата и се печи исто во плех бр28 на 180С-20мин. Ова тесто се сечи на половина да се добијат две теста.
Постапка
Се става прво едното тесто со ореви и се прелива со ладно млеко. Врз него се реди филот кој е поделен на 3 дела. Потоа доага жолтото тесто и тоа се полива со млеко и врз него се става филот. Пак се става третото тесто и фил и се премачкува со фил. Се поросува обилно со мелени ореви. Тортата не ја декорирав зошто сакав да биде автентична со времето. На здравје!