Тава ориз со мелено месо
Состојки
- 0,5 кг мелено месо
- 1 кромид
- 1 морков
- 1 чаша ориз
- 1 чаша доматен сос
- 3,5-4 чаши вода
- 1 лажица мешан сув зачин на вкус оригано, пимент, куркума
- 1 лажиче црвен пипер грст магдонос
- 2-3 ловоров лист
- За одозгора по желба
- неколку пиперки
- неколку јајца
Подготовка
Ситно се сечка кромидот, а морковот се ренда, па заедно со месото зе запржуваат во
тавата во која ќе се печат. Откако ќе запржат, им се додава да запржи и оризот, па се
додава црвениот пипер.
Се прелива со доматниот сос и водата, па откако ќе се измеша се додаваат зачините и
магдоносот. На крај и ловоровите ливчиња.
Се става во загреана рерна на 200С да се печи 15-20 минути, па се вади и одозгора му се
ставаат пиперките и неколку јајца цели кршени.
Се враќа во рерна да се допечи.