Италијанска пита со јаболки
Состојки
- Состојки
- 4 јајца
- 1 пакување ванилин шеќер
- 100 гр шеќер
- 60 мл зејтин
- 100 мл млеко
- 300 гр брашно
- 1 пакување пециво
- 2 лажици цимет
- 1 кг јаболка
Подготовка
Се матат јајцата со шеќерот. Се додава зејтинот, млекото, ванилиниот шеќер, пецивото, брашното, 1 лажица цимет и две јаболки сечени на мали парчиња. Се убаво се меша и се става во подмачкан округол плех(бр.28) со зејтин со брашно.
Врз питата се редат сечени јаболки на кришки, се посипува одозгора 2 лажици шеќер и 1 лажица цимет. Се пече на 180 степени околу 45 минути.
Едноставна и ароматична пита.