Испечати

Кисело-лута кинеска супа

Кисело-лута кинеска супа

Состојки

  • 100гр. тофу
  • 100гр. шитаке печурки
  • 50гр. црни печурки-ушки
  • 1 среден морков
  • 1 јајце
  • 1л вода
  • 2 млади кромитчиња
  • соја сос
  • сусамово масло
  • сол бибер
  • 3 лажици густин
  • 4 лажици оцет
  • 2 чили пиперчиња

Подготовка

Ова е познатата кисело-лута кинеска супа-суанла танг. Одлична е кога времето е постудено за да се згреете.
На почеток сите состојки, морковот, печурките и тофуто се сецкаат на ленти.
Морковот се става во тавата со вода од 1 литар и се загрева до вриење.
Се додаваат шитаке печурките и црните ушки. Врие 2 мин. Се додаваат чили пиперчињата.
Густинот се раствора во малку вода и се додава да се згусне супата. Се додават тофуто. Убаво се промешува. Сите зачини ги ставате на крај, Соја сос, маслото, биберот, оцетот. Врие на потивко околу 5-7 мин до згуснување.
На крај изматеното јајце се додава. Готово.
При сервирање ставаме свежо сецкано младо кромидче.
Кисело-лутиот вкус се прилагодува по треба.
На здравје!