Испечати

Ванилици со лимон

Ванилици со лимон

Состојки

  • 2 јајца
  • прстофат сол
  • 200 гр. шеќер
  • 3 пакувања ванилин шеќер
  • од 1 лимон - сокот
  • 500 гр. омекнат маргарин - отстоен на собна температура
  • 200 гр. сецкани оревчиња
  • од 1 лимон рендана кора
  • 1/2 пециво
  • 1 кг. просеано бело брашно
  • Уште е потребно
  • по потреба шеќер во прав за валкање

Подготовка

Јајцата се матат со прстофат сол, па се додава шеќерот, (во прав ако користите уште подобро) и ванилите, додека се растопи шеќерот, па се додава сок од 1 лимон, омекнатиот маргарин, се’ се мати со миксер, па се додаваат сецканите оревчиња, рендана кора од 1 лимон, пецивото и брашното и се меси со рака.
Треба да се добие меко тесто. Се витка во фолија и во фрижидер да отстои 1 час.

Потоа се вадат форми.

Се печат во загреана рерна на 150 степени од 30-40 мин., зависно од нивната дебелина. Одозгора треба да останат бели, а одоздола убаво да поруменат.

Топли се валкаат во шеќер во прав.

На здравје!