Испечати

Гурабии со ореви

Гурабии со ореви

Состојки

  • 100 гр мелени ореви
  • 180 гр брашно
  • 1/4 лажичка прашок за печиво
  • 1 прстофат сол
  • 120 гр путер
  • 60 гр шеќер во прав
  • 1 жолчка
  • 1 лажица бренди
  • За посипување-шежер во прав

Подготовка

Многу вусни и мирисни гурабии кои ги правам секогаш за Нова Година. Некогаш ставам и толчени ореви, па може да ги пробате и така. Место бренди можете да ставите малку узо.
Од сите состојки се замесува тврдо тесто.
Се формираат потковици и се ставаат во плех обложен со хартија за печење.
Се печат околу десетина минути на 190 степени. Треба да останат бели.
Печени и оладени гурабиите обилно се валкаат во шеќер во прав и се послужуваат.
Повкусни се да се јадат другиот ден.
На здравје!