Тоблероне (Сникерс тоблероне) - од стариот тефтер на мајка ми
Состојки
- 3 јајца
- 300 гр шеќер (може и шеќер во прав)
- 300 гр мелени бисквити
- 125 гр маргарин
- 50-100 гр сецкани ореви (кикирики)
- 100 гр сусам
- 100 гр чоколадо
Подготовка
Брзо, лесно и полн погодок на вкус!
Кога ќе прочитам дека теба да матам јајца на пареа го прескокнувам рецептот. Ме мрзи. Овој пат во чест на моите другарки од МоиРецепти, се *прекршив* :D
Лесно било :)
Изматете ги јајцата со шеќерот додека шеќерот не се растопи. Можете да го измелете малку шеќерот за полесно да се растопи. Ставете го садот со јајцата врз сад во кој тивко врие вода и матете додека не се загреат убаво изматените јајца.
Бисквитите измелете ги, кикириките или оревите крупно исецкајте ги. Јас ставив крупно сецкани пржени и солени кикирики. Не пречеше солта воопшто.
Чоколадото растопете го на тивко. Јас го топев во ѓезве на 1 (од 6) јачина на ринглата. Штом се растопи, веднаш тргнете го, може да загори.
Маргаринот изматете го и додадете го во садот со јајцата. Изматете. Додадете ги останатите состојки и замесете убаво да се изедначи.
Смесата е мека, убава за работа, па можете да правите бомбици, да ставите во калап или во мали силиконски калапчиња.
Доколку правите во тавче или тепсија постелете со хартија за печење, за да можете полесно да ги извадите од садот. Оставете да се олади и подготвено е за јадење.