Испечати

Печени путер крофни

Печени путер крофни

Состојки

  • 500 гр. брашно
  • 180 мл. млеко
  • 70 гр. кафеав шеќер
  • 100 мл. јајце
  • 70 гр. путер на собна температура
  • 15 гр. свеж квасец
  • 1/2 кесичка ванилин шеќер
  • За премачкување
  • по потреба растопен путер
  • За посипување
  • по потреба кафеав шеќер или цимет

Подготовка

  1. Во сад за месење ставете ги јајцата, млекото, ванилата и издробениот квасец. Измешајте ги состојките.
  2. Потоа во садот додајте ги шеќерот, омекнатиот на собна температура путер и прстофат сол. Со постепено додавање на брашното замесете меко нелепливо тесто.
  3. Тестото покријте го со најлонска фолија и крпа, и оставете убаво да нарасне.
  4. Од нараснатото тесто расучете кора со дебелина од 1-1,5 см. Со кружен калап вадете кругови и редете ги во плех обложен со хартија за печење.
  5. Крофните покријте ги и оставете да нараснат уште 45 минути. Нараснатите крофни печете ги во загреана рерна на 180 степени за време од 15 минути. Испечените и топли крофни премачкајте ги со растопен путер и посипете ги со кафеав шеќер и цимет. На здравје!