Испечати

Солен кекс со црвена леќа

Солен кекс со црвена леќа

Состојки

  • 1 чаша црвена леќа (сончева долина)
  • 3 чаши вода
  • 2 поголеми моркови (ситно рендани)
  • 100 гр бело сирење (ситно рендано)
  • 1 мало кромидче (изрендано)
  • 2 матени јајца
  • 5 лажици масло
  • 5 лажици брашно
  • 1/4 лажичка пециво
  • 1 лажичка црвен пипер
  • 2 лажици сусам

Подготовка

1. Црвената леќа се вари околу 20-тина минути на
среден оган, се мие и се цеди, се става во вангличка.
2. Се додаваат ренданите моркови, сирење и кромид.
3. Јајцата се матат со вилушка и се тураат во вангличето, се додава маслото и се меша со
лажица.
4. Потоа се додаваат сите други состојки, се меша до убаво изедначување на смесата и
се става во мало правоаголно тавче (зависно од тавчето по потреба се намрсува и се
набрашнува), а во малата ростер тава ова не е задолжително.
Одозгора се наросува со малку оригано.
5. Се пече на 190 степени околу 1 час бидејќи смесата е влажна и треба да се испече во
внатрешноста. Изладен, солениот кекс се сече во форма по желба.
Овој кекс има доста интересен вкус, а посебен шмек му дава кромидчето.
Сол не ставив бидејќи сирењето и сувиот зачин беа доволни.