Испечати

Новогодишна елка од ролат од мелено месо

Новогодишна елка од ролат од мелено месо

Состојки

  • 600 гр мелено месо
  • 1 парче двопек
  • 1 главица сецкан кромид
  • 1 јајце
  • сол , бибер, зачин, масло по потреба
  • омлет
  • 3 јајца
  • 1 лажиче сол
  • 50 гр рендан кашкавал
  • 1/4 лажиче бибер
  • шери домати, цветче брокула, стапчиња од свежа краставица

Парчето двопек го потопуваме во вода или млеко.
Потоа го цедиме со рацете.
Од изматените јајца, зачинети со сол и малку бибер, рендан кашкавал пржиме класичен омлет.
Сега на малку загреано маслиново масло се пропржува сецканиот кромид да застакли.
Малку нека подизлади и се соединува со месото, зачините, јајцето и исцедениот двопек
Убаво се меси со рака.се зачинува
Смесата ја расплескуваме на намастена алуминиумска фолија.
Врз месото се наесува испржениот омлет.
Се завиткува ролат.
Се става во тепсија, во која се налева околу 100 мл бујон и се печи во рерна околу 30 минути.
Изладениот ролат се сече на парчиња.
Се сервира во чинија во форма на елка и се декорира со шери доматчиња, кои може кратко да се запржат на малку маслиново масло ,брокула, парченца краставичка...