Испечати

Кетини орев штангли

Кетини орев штангли

Состојки

  • тесто
  • 1 јајце
  • 170гр брашно
  • 1/2 лажиче пециво
  • 80гр шеќер
  • 1 ванила
  • 60гр путер
  • 1 лажица млеко
  • останато
  • 3 лажици мармалад од кајсии
  • орев фил
  • 300гр орев сецкан по должина
  • 2 лажици слатка павлака
  • 80гр кафен шеќер
  • 160гр путер
  • 2 лажици мед
  • 1/4 лажиче сол
  • декорација
  • 50гр црно чоколадо
  • 1 лажица масло

Подготовка

Штангли кои пленат со својот вкус и изглед.
Пробајте ги

Во вангличка ги ставме сите состојки за тестото.
Замесуваме мазно, нелепливо тесто, кое го завиткуваме во проѕирна фолија и го оставаме во фрижидер додека го подготвуваме филот.
Во касерола ставаме слатка павлака, шеќер, мед, путер и сол.
Оставаме на тивок оган да се соединат.
Го додаваме и сецканиот орев и убаво соединуваме.
Тестото го развлекуваме во правоаголна тава.
Го премачкуваме со мармалад од кајсии.
Врз него го нанесуваме веќе подизладениот фил.
Израмнуваме.
Плехот го ставаме во загреана рерна на 180 с и печиме околу 25 минути, односно додека краевите не заруменат.
Го оставаме плехот потполно да се олади колачот.
Сечеме на штангли.
Попрскуваме со растопено црно чоколадо.