Испечати

Мафини со гриз, сланина и праз

Мафини со гриз, сланина и праз

Состојки

  • 220 гр брашно
  • 1 пециво
  • 1 лажичка сол
  • 75 гр пченичен гриз
  • 1 лажичка оригано
  • 100 гр сланина
  • 1/2 струк праз
  • 3 лажици рендано сирење
  • 4 лажици маслинов зејтин
  • 200 мл јогурт
  • 150 мл млеко
  • 2 јајца
  • за одозгора малку житни снегулки

Подготовка

Бидејќи се приготвуваат доста брзо, пред да се почне со работа се вклучува рерната на 180 степени.
Во една чинија го ставаме брашното, гризот, солта, ориганото и пецивото. Промешуваме и го додаваме сирењето и ситно сецканиот праз. Во друга чинија ги ставаме јајцата, млекото, јогуртот, маслиновиот зејтин и матиме со миксер. Кон оваа смеса ја додаваме останатата сува смеса и мешаме со лажица. На крај ја додаваме и ситно сечената сланина. Ги полниме калапите за мафини (претходно премачкани со четкичка со зејтин) до 2/3 висина. Одозгора наросуваме со житни снегулки. Се печат околу 20 минути додека да заруменат.